Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mina3
    Classic
    • 2010
    • 25

Witam

Jakiś czas temu słyszałem opinię iż nowy samochód powinien być jak najrzadziej myty zaś z jego pastowaniem należy się wstrzymać co najmniej pół roku. Ma to być spowodowane tym, że lakier jest jeszcze miękki (bardziej narażony na niszczenie,rysy) i dopiero musi on "doschnąć" Oczywiście szczytem głupoty było by jeżdżeniem usranym przez ptaki czy owady samochodem. Chodzi mi jednak o parametry lakieru, czy faktycznie potrzebny jest ten czas kilku miesięcy aby w pełni uzyskał on swoje właściwości.

Pozdrawiam

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez mina3
      Chodzi mi jednak o parametry lakieru, czy faktycznie potrzebny jest ten czas kilku miesięcy aby w pełni uzyskał on swoje właściwości.
      Nie, nie ma takiej potrzeby Dowodem na to niech bedzie chocby to, że fabrycznie nowe samochody, przed wydaniem klientowi, na jego zyczenie poddaje się procesowi detailingu
      Czarny Elegance

Komentarz

• rufus295
        Drive
        • 2009
        • 71

Zamieszczone przez mina3
        Jakiś czas temu słyszałem opinię iż nowy samochód powinien być jak najrzadziej
        W 100% się zgadzam!!!. Ale gdy tylko przekroczył progi salonu, przestał być nowy :cry:
        Ja swój wbrew sztuce zrobiłem i jeszcze w salonie zabezpieczyłem(NXT2.0 miałem wtedy tylko ale i tak patrzyli na mnie i na wosk jakoś tak dziwnie :lol: ).
        Także nie słuchaj głupot, lakier już twardszy nie będzie i jak chcesz się cieszyć ładnym lakierem, pastuj, pastuj i jeszcze raz pastuj :szeroki_usmiech

Komentarz

• mina3
          Classic
          • 2010
          • 25

Zamieszczone przez Big
          .... poddaje się procesowi detailingu
          Przepraszam, ale co to znaczy

Komentarz

• Deco
            Rider
            • 2008
            • 612

Zamieszczone przez mina3
            Zamieszczone przez Big
            .... poddaje się procesowi detailingu
            Przepraszam, ale co to znaczy
            Polecam pierwszy post tego tematu.

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14885
              • Octavia IV (NX3)

Wg mnie można od razu dobrze nawoskować nadwozie. Wtedy masz zabezpieczony lakier przed osadami z powietrza (chemia) i owadami. jak obawiasz się mocnego wcierania wosku (chociaż nie wiem dlaczego?) to kup jakiś wosk w spreju, płynny itp. i lekko go rozetrzyj. lepsze to niż wożenie niedomytych owadów na niezabezpieczonym lakierze. Wg. mnie to bardziej zaszkodzi.

A co do mycia - nie tylko jak jest nowy, ale i później - najlepiej unikać myjni automatycznych. A najlepiej samemu myć ręcznie.
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Mały78
                Classic
                • 2011
                • 35

Dlaczego twierdzicie ze myjnie automatyczne sa gorsze od mycia od recznego?? Mysle ze duzo osob rownie dobrze niszczy lakier myjac recznie, Jak wiemy zawsze jakies ziarenka piachu gdzies znajduja sie na masce i myjac jakakolwiek szczotka czy gabka naruszamy to ziarenko i ono rowniez moze rysowac lakier. Jakie sa plusy i minusy mycia recznego a jakie myjni automatycznej??

Komentarz

• ShiningCar
                  Drive
                  • 2011
                  • 96

Mały78, jesteś w stanie myjąc ręcznie autko, doprowadzić je do takiego stanu ?

Wiadomo, że myjnia ręczna nie gwarantuje Ci powstania nowych rysek, świrli itp ale powiedzmy szczerze, w porównaniu do myjni automatycznej "minimalizuje" ryzyko ich powstawania.

W CarDetailingu czynnik ludzki ma duże znaczenie, dobór odpowiednich kosmetyków to druga połowa sukcesu ;-)
                  Car Detailing

Komentarz

• misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

Myjnie automatyczne to zlo :evil:
                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Mały78
                      Classic
                      • 2011
                      • 35

okej po myjni automatycznej mozna uzyc rowniez woskowania, mysle ze aktualne myjnie automatyczne nie maja juz takich sztucznych wlosi jak kiedys, teraz sa stosowane miekkie gabkki, a auto wczesniej jest pod cisnieniem zmywane z brudu. Prosze o podanie zalet i wad tego i tego

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

Mały78, przed wjazdem na myjke automatyczna podchodzi do Twojego auta gosc z bebolcem piwnym trzymajac karchera i drugi z kiepem trzymajac oburecz taka zmiote, jaka zwykle zamiasta sie podlogi - jeden jedzie i moczy karcherem + robi piane, a drugi zakindala z miotelka i smiga Ci po aucie - efekt zajebisty pozniej na lakierze - polecam

Komentarz

• bws34
                          Rider
                          • 2011
                          • 543

Ale w ogóle to co to za przyjemność myć auto na myjni automatycznej :P Człowiek się wtedy wykazać nie może
                          "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• Mały78
                            Classic
                            • 2011
                            • 35

No prosze czyli nikt nie jest w stanie podac plusow i minus tego i tego ale wszyscy twierdza ze myjnia automatyczna niszczy lakier

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez Mały78
                              No prosze czyli nikt nie jest w stanie podac plusow i minus tego i tego ale wszyscy twierdza ze myjnia automatyczna niszczy lakier
                              KOlego, może inaczej. Nikomu nie chce sie tego samego po raz 100 powtarzać
                              Masz ochotę poznać te minusy, to poczytaj ten wątek. Mi nie chce się wkółko tego samego pisać.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Big, true.

Coraz wieksze lenistwo, ja rozumiem - 200 stron, ale gdyby nie np pytania zadawane w kolo macieju, do tego co rusz pytania o zestawy do 200 zl itd - to by ten watek mial 1/4 tego.

Imho fajnie by bylo zrobic 1 watek - zestaw do 200/400/600/800/1000 zl na start, porady odnosnie polerek, ten test co ostatnio dostalem odnosnie padow + jakies wstepne info to nie bylo by glupich pytan :x

Komentarz

• _Monika_
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 909
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                  to nie bylo by glupich pytan
                                  IMO to jest nieuniknione :wink:
                                  www.detailingclub.pl :chytry
                                  1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

Zamieszczone przez _Monika_
                                    IMO to jest nieuniknione :wink:
                                    Bo nie ma kar :twisted:

Komentarz

• GRUBEER
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 936
                                      • Volkswagen

Imho fajnie by bylo zrobic 1 watek - zestaw do 200/400/600/800/1000 zl na start, porady odnosnie polerek, ten test co ostatnio dostalem odnosnie padow + jakies wstepne info to nie bylo by glupich pytan
                                      Misiek nie da się bo kosmetyków jest tyle że się w głowie nie mieści a po za tym "kazdy" lakier jest inny...

Obszerniejsze info jest na "KA" kosmetyka aut i "DC" Detailing Club wystarczy Poszukać i POCZYTAĆ :!: :!: :!:

EOT
                                      Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                      Gejsza 6

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

Zamieszczone przez GRUBEER
                                        wystarczy Poszukać i POCZYTAĆ :!: :!: :!:
                                        No kurde, ale zalewaja nas co chwile pytania. Lakiery w grupie VW sa raczej twarde i mozna tutaj zrobic jedna wspolna porade dla kazdej Skody :P

Komentarz

• GRUBEER
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 936
                                          • Volkswagen

No kurde, ale zalewaja nas co chwile pytania. Lakiery w grupie VW sa raczej twarde i mozna tutaj zrobic jedna wspolna porade dla kazdej Skody
                                          No kurde ale każdy taki "ktosiek / pytek" ma w innym stanie / kolorku lakier nie ma jednego złotego środka a po za tym każdy preferuje inne firmy....

Jedyne co mi przychodzi do głowy to podzielić to w taki sposób aby wypisać czynności które w jakimś tam stopniu mogą przybliżyć troszkę wiedzy z czym to się je a kosmetyki raczej sa opisane do czego itd., ale ludziom nie chce się szukać i tu jest problem...
                                          Na OCP'ie są 3 albo i 4 sklepy jesteśmy tutaj non stop zamiast pisać kolejnego posta tutaj wystarczy napisać "PW" do któregoś z nas i dostanie to co będzie chciał.
                                          Jak dla mnie kolejny już ostatni EOT w tym temacie :twisted:
                                          Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                          Gejsza 6

Komentarz

• Andrzej Z.
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 710
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

misiek^wro, ale jak dobrze pamietam to na ktoryms z for detailingowych (chyba na KA) byl wlasnie taki watek zestawow startowych do XXXPLN....

tak jak wyzej bylo wspomniane...szukanie nie boli...

watku szukalem 30sekund z zalogowaniem sie

Mały78, dopominasz sie plusow i minusow myjni automatycznej,OK
                                            jedynym plusem jaki widze to cena bo za 10 zeta mozna oplukac auto na automacie
                                            szybkosc uslugi...hmmm nie bardzo jak masz nie farta i trafia Ci sie trzy auta przed Toba masz co najmniej pol godziny czekania,
                                            JAKOSC- czy uwazasz ze splukiwanie cisnieniowe na automatycznej myjni przed myciem zasadniczym daje pozadany rezultat,takie cisnieniowe splukanie trwa okolo 30-40sekund gdzie ja z karcherem chodze w kolo samochodu okolo 15-20 minut zeby dokladnie wyplukac piach ze szczelin spod chlapaczy listew bocznych,spod rejestracji i innych zakamarkow,dlaczego (???) zeby zminimalizowac ryzyko rysowania auta wlasnie wyciekajacymi ziarnami piachu,
                                            MIEKKOSC SZCZOTEK - jak narazie miekkie paski jakiejs tam syntetycznej tkaniny ma tylko jedna stacja reszta ma cos jak by zylki z postrzepionymi koncami wez do tego ruch obrotowy sile odsrodkowa o ten nie wyplukany piach...jak myslisz bedzie rysowalao czy nie ??
                                            CHEMIA - stezenie jej jest bardzo mocne z racji ze ma miec jak najwieksza skutecznosc zeby pozniej zawiedziony klient nie przyszedl z reklamacja ze mu auta nie domylo i kierownik stacji nie musial wydac drugiego programu za free
                                            a co robi mocna chemia?? odbarwia np.chromowane listewki wkolo szyb,wjezdzasz na myjnie raczej po przejechaniu jakiejs tam odleglosci wiec kola (mam na mysli alu) sa dosc rozgrzane wiesz jak pieknie sie taka chemia wgryza w rozgrzana felge,niestety wrzer nie do usuniecie bez ingerencji wyspecjalizowanej firmy.
                                            Poza tym co juz napisalem napewno widziales chociaz w tym temacie nie jedno zdjecie tak zwane pół na pół - wlasnie glownie dzieki myjniom automatycznym wychodza takie kolosalne porownania,bo nie dosc ze po automacie lakier jest porysowany to i zmatowiony uderzajacymi w niego zylkami...do tego dochodzi slonce czas utlenianie...i nie wierzyl bym tez w ten ala wosk rozchlapywany na auto po umyciu,on bardziej sluzy szybszemu wysuszeniu auta i nablyszczeniu niz zabezpieczeniu lakieru a jego trwalo pozostawia baaardzo wiele do zyczenia...
                                            mam nadzieje ze troche Ci rozjasnilem minusy automatycznej myjni :wink:
                                            CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                            Perfect Service by DobryGrześWawa
                                            ET-14,352

Komentarz

• Mały78
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 35

No troche rozjasniles i po co inni tak po mnie krzyczeli, chcialem sie delikatnie wdac w dyskusje i tyle

Komentarz

• Andrzej Z.
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 710
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Mały78, nikt nie krzyczal ale koledzy Ci wyjasnili ze pewne pytania sie przewijaja 10tki razy i to troche jest irytujace bo zamiast pokazac lub zapoznawac sie z czyms nowym
                                                ktos wymaga po raz enty zeby mu wyjasnic podstawy
                                                a wystarczy cierpliwie przeczytac caly watek,nie mowie ze na raz ale przeczytac uwaznie a napewno kazda zainteresowana osoba znajdzie wiele cennych informacji
                                                Pozdrawiam i zycze udanej przygody z kosmetykami samochodowymi
                                                bo podejzewam ze tez Cie wciagnie i tak jak My bedziesz mial z tego wiele frajdy
                                                CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                                Perfect Service by DobryGrześWawa
                                                ET-14,352

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14885
                                                  • Octavia IV (NX3)

Na STATOILU na moim osiedlu, przy kasie jest taka reklamówka "zobacz jakie miętkie są szczotki na naszych myjniach" czy jakoś tak, i jest próbka ty szczotek, coby każdy mógł pomacać

Ale ja i tak jakoś nie mam zaufania. Jak sam przelecę na bezobsługowej, poprawię gombecką i trysnę wosk (nawet najtańszy) i wypoleruję, to wiem, że mam czyste :P

Od 6 lat nie woskowałem swojej Octavki, (tylko na myjniach) i jak sam nałożyłem wosk, to szczeka mi opadła jak ona pięknie wygląda.
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Mickul
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2847

A ja szukam filmu, który przewinął się przez ten temat, ale bezskutecznie... Prezentował on bardzo mocno ścierne mleczko polerskie chyba na jakimś BMW. Nakładane było maszyną polerską z prędkością obrotową 4. Kosztowało 50zł, bo potem sprawdzałem na allegro - pomocy.

Komentarz

Pracuję...